Op 19 november 2024 ben ik, Erleijn de Bie, gestart met mijn student-stage bij Turnaround Advocaten. Ik volg de master Burgerlijk Recht aan de Radboud Universiteit en wilde graag een kijkje nemen in het ‘echte leven van een advocaat en curator’. Vóór mijn stage bij Turnaround Advocaten heb ik stagegelopen bij een ander advocatenkantoor op de sectie erfrecht. Tijdens mijn stage bij Turnaround ben ik erachter gekomen dat deze twee rechtsgebieden, ook al lijken zij in eerste oogopslag zeer verschillend, toch best wel wat gelijkenissen hebben. Waarvan de grootste gelijkenis is: mensen verliezen iets.

In het erfrecht verliezen mensen hun dierbaren en in het insolventierecht eigenlijk net zo. Voor veel ondernemers is hun bedrijf namelijk echt ‘hun kindje’. Het is dan ook logisch dat je bij het insolventierecht te maken hebt met mensen die geëmotioneerd zijn. Zo verliezen mensen niet alleen hun onderneming, maar ook hun baan, hun geld en in sommige gevallen lopen mensen het risico de zorg die zij zo hard nodig hebben te verliezen.

In de week voor de start van mijn stage werd Floris tot curator benoemd van een zorginstelling die in staat van faillissement was verklaard. Deze zorginstelling leverde niet alleen ambulante zorg, maar had ook locaties waar cliënten begeleid wonen. In mijn eerste week mocht ik mee op locatie om te kijken hoe de zorginstellingen eruitzagen. Eenmaal aangekomen op een van de locaties, kregen wij een rondleiding van een aantal cliënten. Ondanks de onzekere periode waarin zij verkeerden, waren zij erg blij om de curator te zien. Daar konden ze even hun ei bij kwijt, om daarna vol trots hun woningen te laten zien.

In elk faillissement spelen emoties een grote rol en is snelheid geboden. Bij een zorgfaillissement komt dit echter nog veel meer naar voren. Als de curator, en natuurlijk zijn ondersteuning, niet snel handelt, komen mensen die afhankelijk zijn van zorg, wellicht terecht in een situatie waarin zij geen zorg meer kunnen krijgen. In de eerste paar weken wordt er daarom hard gewerkt en alles op alles gezet om de zorg te laten continueren. Aan de kleinste, maar zeer belangrijke, dingen moet worden gedacht zoals: hoe worden de boodschappen betaald?

Een zorgfaillissement brengt hierdoor een grote druk met zich mee. Maar als eenmaal een doorstart is gerealiseerd en de cliënten de zorg kunnen blijven krijgen die zij zo hard nodig hebben, levert dit ook een grote voldoening op. Ook hier spelen wederom de emoties een grote rol. Deze keer is dit echter niet verdriet en boosheid, maar juist trots en vreugde, ook bij de curator.

Kortom: het leven van een curator is erg dynamisch en kent veel verschillende uitdagingen. Maar binnen de hectiek van het curatorschap, is er ook altijd tijd voor de nodige ontspanning bij Turnaround Advocaten. Voordat je het weet beland je in een competitieve pingpongwedstrijd of geniet je van een rustgevende stoelmassage!